Til helga er de i gang igjen. 17000 personer, stort sett menn, setter seg på sykkelsetet for å tråkke fra Rena til Lillehammer. Dette gjør de for og på litt merkelig vis minnes at et par birkebeinere gikk den samme distansen for og redde Håkon Håkonsson fra baglerne for 810 år siden. På vinteren riktignok. På ski. Men hadde de hatt sykkel, ville de sikkert brukt den. I alle fall hvis de hadde hatt fatbike, for den balanserer så fint oppå snøen.

Med seg har sykkelbirkebeinerne en sekk på 3,5 kg for å illustrere vekten til lille Håkon Håkonsson som var ett år på den tiden. Det er imponerende at et barn som bare veide 3,5 kg da han var ett år, vokste opp til å bli såpass til konge, at han fikk slutt på både borgerkrigene som herjet Norge, samt la under seg både Færøyene og Island.

Imidlertid er markeringen av Torstein og Skjervald sin sagnomsuste skitur sammen med lille Håkon neppe hovedmotivasjonen for de som skal tråkke til i Birken. Her skal lårmuskler, aerob kapasitet, størrelse på både sykler og peniser måles.

I månedsvis har familie fått være familie for bedriftsledere, finansfolk, politikere og andre som har ligget i hardtrening inn mot høstens store mål. Ikke en økt er skulket, ikke en proteinbar er uprøvd. Folk har stått opp på natta for å drikke sportsdrikk, saltvannsoppløsning og cola blandet med kaffe. I fjor var desperasjonen blant enkelte deltagere så stor at de drakk vaskemiddel i forkant av løpet.

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Sjåførene som kjører russebuss i mai er booket til birkenkjøring i september. Birken er et mesterskap i logistikk. Overnatting bestilles år i forveien, værvarsel og trafikkmeldinger er sjekket daglig i flere uker allerede. Restauranter er booket og bordplassering er fordelt basert på antall deltagelser og beste ritt-tid.

Innbittheten står å lese i blikket til sykkelfantastene idet de ikler seg trange lycraklær, aerodynamiske hjelmer, borrelåssko og sykkelbriller. Alt i signalgult, i tilfelle elg og ulv. Maskuliniteten nærmer seg klimaks når de setter seg opp på sykkelen som koster mer enn en gjennomsnittlig norsk konebil, og triller fram til start.

Derfra og inn er det testosteron, gjørme, ruller, pulsklokker, dekkskift og resultater som gjelder. Og testosteron. Og lunsjen på jobb på mandag så klart. Årets viktigste lunsj.

Det er årets høydepunkt for 17000 personer. Vi andre bryr oss egentlig ikke så veldig.

Look mom, no hands!

Look, mom, no hands!