Jeg hadde kakedag på jobb og måtte bake. Som en dårlig kamuflert tilbakemelding på de kakene jeg har møtt opp med tidligere, fikk jeg tilsendt en eplekakeoppskrift fra en kollega. Direkte tilbakemeldinger skal man ta til seg, så jeg skred til verket.

Eplekaka ble faktisk veldig godt mottatt på jobb. Det kan selvsagt skyldes at konkurransen ikke akkurat er Pascal konditori. De fleste på jobb tyr til Toro-varianten og leverer kun i frykt for at uteblitt leveranse skal få innvirkning på det årlige lønnsoppgjøret. De gode tilbakemeldingene kan også skyldes de bedende dådyrøynene mine der jeg satt i sofaen og ventet på dommen. Men sannsynligvis var det innertier.

Hvordan du lager eplekake er gjengitt i link nedenfor. Basert på egen framgangsmåte og noen mindre feilskjær underveis har jeg knyttet noen kommentarer til utførelsen. Forhåpentligvis kan disse kommentarene være et verdifullt supplement til den opprinnelige oppskriften, spesielt for de som ikke baker hver dag.

Eplekake: Vaniljesauskake med epler i langpanne
Den vellykkede oppskriften finner du her på bloggen «Det søte liv»
Tidsforbruk i oppskrift: 1 time – reelt 4 timer og 45 minutter.
Du trenger:
Mel
Sukker
Vaniljesaus
Sykt mye epler
Bakepulver (ikke det samme som gjær)
Kanel (ikke det samme som kanelstang)
Smør

Putt en liter vaniljesaus, en kvartkilo smør og en mengde sukker oppi en kasserolle. La det smelte sammen på middels varme. Smak på røra. Den skal smake fantastisk. Du kan kjenne at blodårene tetter seg når du drikker det, men det er det verd. Selv fant jeg et sugerør og drakk til jeg ble kvalm. Så drakk jeg enda litt mer.

eplekake1

Mens restene av røra står til kjøling rører du sammen de tørre ingrediensene i en bolle. Hvis du ikke vet hva en sikt er, så går det bra uten. Hvis du har drukket opp mye av røra må du prøve å fjerne omtrent like mange munnfuller med mel. Ellers kan kaka bli tørr. Det vil du ikke. Bare husk at når du skal få bort melet fra munnen, så har det den egenskapen at det blir en smule klissete i møte med vann. Men hvis du er av den pratsomme typen, så kan de rundt deg uansett sette pris på at du tar en pause. Jeg oppfattet i alle fall ingen klager der jeg stod på kjøkkenet med gjenlimt munn.

Tøm den fuktige røra opp i bollen med det tørre. Når det blir fullt i den altfor lille bollen du har benyttet, finner du en større bolle. Hvis du ikke er all verden kjent på kjøkkenet finner du en bøtte fra vaskerommet, det virker, bare pass på at det ikke ligger skitne sokker i den.

Tøm det ferdigrørte innholdet over i en langpanne med bakepapir oppi. Hvis du vet forskjellen på bakepapir og matpapir allerede på dette tidspunktet, vil det spare deg ganske mye arbeid når kaken til slutt skal legges over på et serveringsfat.

Ikke se på produktet foran deg og trekk konklusjonen at du snart er ferdig og derfor kan se CSI før du fortsetter. Du har enda så vidt begynt. Du mangler enda hovedingrediensen i eplekake. Og med mindre du har vunnet et års gratis forbruk av strøm eller er ekstremt klimafientlig, trenger du ikke å skru på ovnen på dette tidspunktet. Selv om oppskriften anbefaler det.

Ta med en stor pose med epler, en kniv og vaskebøtta og sett deg på stua foran tv`n. Sett på Ringenes Herre og begynne å skrelle epler. Hvis kona di sier at det er lurt å dele eplet i to før du fjerner kjernen, så sier hun ikke det for å lure deg. Hør på henne. Hvis ikke gir du henne gleden av å si «hva var det jeg sa», mens hun henter plaster til deg.

eplekake4

Frodo rekker sannsynligvis å miste ringen sin både to og tre ganger før du har skrellet alle eplene. Selv om klokka nå sikkert nærmer seg midnatt må du ikke miste motivasjonen. Når du er ferdig med skrellingen tar jobben seg opp. Da begynner du å skjære tynne eplebåter. Erfaring viser at dersom du tar med en skjærefjøl i forrige avsnitt, blir stemningen i huset bedre enn om du bruker «Bonytt» som underlag.
Ta med deg langpanna på stua. Hvis du har gulvteppe under sofaen er det lurt å holde langpanna noenlunde vannrett, da deigen viste seg litt ekkel å vaske bort. Sett på Ringenes Herre 2 og begynn å stappe eplebiter ned i deigen etter eget valgt mønster. Når du tror du er ferdig kan du skru på ovnen. Hvis du skrur på både under- og overvarme vil nok det redusere steketiden betraktelig fra hva jeg opplevde. Putt enda flere eplebåter ned i eplekaka mens du venter på at ovnen blir varm. Strø sukker og kanel over før du setter det midt i ovnen.

eplekake5

Sett 40 minutter nedtelling. Jeg ser i ettertid at denne tiden kunne vært brukt til å vaske opp på kjøkkenet, men det blir en vurdering opp mot hvor lenge siden du har sett Ringens Herre.

Etter 40 minutter skal du stikke en pinne inn i kaka for å se om den er ferdig. Glem alt du husker fra American Pie og hold spøken for deg selv. Når det henger rå deig på pinnen, lukk igjen ovnen og stek videre.eplekake3

Sett på nedtelling på fem minutter og prøv igjen. Gjenta denne prosedyren hvert femte minutt i en times tid før deigen slutter å feste seg til pinnen. Ikke sleik av pinnen mellom hver gang du tester, da får du i deg mye deig og får vondt i magen etter at du har lagt deg.

eplekake2

Ta ut kaka av ovnen. Hvis du ikke liker å starte neste dag med et foredrag om brannfare og uansvarlighet, så anbefaler jeg å skru av ovnen på dette tidspunktet. Se ferdig filmen mens du venter på at kaka skal bli kald.

Skjær bort de partiene som er perforert med pinnehull og legg resten i en plastpose til neste morgen. Hvis du skal ha med kaka på jobb, kan det være lurt å legge den i bilen med en gang. Da slipper du å kjøre hjem i lunsjen å hente den.
Server med is hvis du liker det.

Helt til slutt: hvis du skriver blogg og tidligere har skrevet et blogginnlegg som harselerer med engelske moteord på inventar og interiør, som f.eks Love – Laugh – Live, ikke ta med eplekaka på jobb på et serveringsbrett du har fått av svigermor, som har nettopp denne inskripsjonen.