gift med en sykepleier som mener du først er syk når du har en diagnose

Sykepleieren hjemme hos meg er vant til å omgås folk som er ganske syke. Hun er også flink til å sette ting i perspektiv. Kombinasjonen taler sjelden til min fordel. Spesielt siden behovet for litt trøst og pleie sjeldent er så stort som når jeg har det litt vondt.

Her en dag klinket jeg tåa inn i stolbenet og knakk sammen i store smerter på stuegolvet. Mens ilingene gikk gjennom kroppen og jeg vred meg i dødssmerter, skrevet fruen elegant over meg for å dekke på bordet. Jeg skrek enda litt høyere og fikk en historie om en fødsel, som hadde til hensikt å sette min følelse av smerte i perspektiv. Det hjalp ikke. Eller når jeg ligger strødd utover huset med tidenes forkjølelse: Da er behovet for omsorg og trøst stort selv om jeg strengt tatt ikke har en offisiell diagnose. Behovet for omsorg og trøst er større enn behovet for perspektivhistorier og paracet, noe hun velvillig trykker inn i henholdsvis øregang og spiserøret. Og slik går dagene:

Brent ganen på varm pizza – oppgitt blikk og flåsete kommentar.
Influensa fra en annen planet – Paracet.
Tannpine – Paracet.
For tidlig sædavgang – Kald skulder og paracet.

Det er ikke sikkert det er en utbredt misforståelse, men la meg for sikkerhets skyld oppklare: Sykepleiere tar ikke med seg uniformen hjem. Og da snakker jeg både bokstavelig og metaforisk på en gang. En ekte sykepleieuniform ser ikke like innsydd og fresh ut som den gjør på film. Den ligner mer på en påkledd melsekk, så at den ikke er med hjem bokstavelig talt lever jeg godt med.

Men litt mer sympati, pleie, trøst og omsorg for oss uten diagnose kunne gjerne blitt med hjem.

sykepleier

forrige innlegg

vent på tur, din idiot!

neste innlegg

liten tur på vaskerommet

5 kommentarer

 1. Øyvind

  Kan vel ikke si det er helt fremmed dette her… Trikset er å være syk nok, selv uten diagnose. Du er tydeligvis enten for høyt fungerende som syk, eller så lavt fungerende til vanlig at sykdommen har liten relevans for din nytteverdi… Savnet deg forøvrig på vixen blogawards… Hvorfor var du ikke der, i sjøldesignet balaklava, poncho og fiskeslosko?!

 2. Trude

  Vi sykepleiere synes synd på folk, så! Og vi er ikke spesielt opphengt i diagnoser. Men naturligvis, så lenge folk puster noenlunde greit ved egen hjelp er det ikke noe å snakke om…

 3. Bob

  Er det bedre at kona er førskolelærer, og snakker til meg som om jeg er 5?
  Og kler seg i selvstrikka førskolelærerklær?

Comments are closed.

Design og illustrasjon: audun ink