Det er mye som er annerledes i Syden. Mye vi nordmenn ikke forstår. Andre kulturer har andre skikker enn det vi er vant til i Norge. I natt fikk vi for eksempel besøk i huset. I Norge er ikke det så vanlig midt på natta. Én i reisefølget vårt var oppe på do klokka halv fem. Da oppdaget han plutselig en mann som stod og kikket inn vinduet i stua. Han hadde mørke klær og svart lue på, sikkert fordi han syntes det begynte å bli kjølig i lufta. De er jo vant til et varmt klima her nede og nå begynner det å bli kjølig på kveldene.

Han som var oppe på do, ble litt overrasket, og ropte på den ukjente gjesten. Ropingen resulterte i to parallelle handlinger: Den ukjente gjesten ble beklageligvis skremt og løp avgårde. Veldig fort løp han også. Over en hekk og ut gjennom porten. Samtidig våknet resten av det 13 personer store reisefølget og stavret seg ut av sengene. Litt søvndrukne, men imøtekommende og med et smil om munnen. Klare for nye opplevelser. Kaffetrakteren ble selvsagt satt på. Ingen skal påstå at vi ikke prøver å tilpasse oss kulturen der vi kommer.

Vi håpte i det lengste at gjesten bare løp for å hente familien sin. De har jo store familier her nede i Syden. Vi dekket bordet og fant fram lokale bakevarer og norsk melkesjokolade. Så ventet vi. Vi satt oppe og ventet til klokka sju. Vi var spente på å møte folk fra den lokale kulturen. Endelig skulle vi få historier fra det lokale Syden. Historier til å ta med hjem som handlet om noe annet enn svenske bartendere og søreuropeiske kelnere som kan si «tusen takk» og «Tore Andre Flo». Vi skulle få oppleve det autentiske Syden. Kanskje skulle vi til og med få brevvenner for livet?

Men det varte og rakk. Ingen kom. Vi gikk ut i gata for å se etter han. Da oppdaget vi at han hadde planlagt at de skulle komme tilbake, fordi han hadde dirket opp døra og satt en sko under den, slik at den ikke skulle smekke igjen. Det var omtenksomt gjort, slik at vi slapp å gå helt ut til porten for å åpne.

Etter hvert innså vi dessverre at ikke kom noen allikevel. Kanskje hadde de blitt forhindret. Mens vi evaluerte oss selv, spiste vi opp kaffematen.

Mange nordmenn som er på reise i Syden er svært naive og mistolker kulturen der de kommer. Vi forsøker å være en foregangsfamilie og tilpasser oss etter beste evne den lokale kulturen. I natt skal vi unnlate å låse ytterporten og hoveddøra. Og kaffetrakteren skal vi la stå på hele natta. Bare i tilfelle det kommer flere lokale innom på besøk midt på natta.

syden