Hvor mange så du som stod med det gamle fotoapparatet med Kodakfilm, strake armer og tok bilde av sitt eget fjes? Var du jente, ble du beskylt for å være egosentrert og innbilsk. Var du gutt, ble du stemplet som homo. Nå er heldigvis homostempel som reaksjonsform en del utvannet og på vei ut. Om det er like bra at fotoapparatet med film så godt som har forsvunnet, er jeg litt mer usikker på.

Da vi hadde fotoapparat med film viste bilder virkeligheten. Ett bilde, en sjanse. Sannsynligheten for at ingen blunket på slektstreffbildet, var lik sannsynligheten for at alle syntes slektstreffet var en flott opplevelse og gledet seg til neste gang. Og skulle du ta bilde sammen med oldefar på gamlehjemmet kan du være sikker på at minst en av dere blunket og at det hang en halvfull urinflaske midt mellom dere. Men det fikk du ikke vite før en måned etterpå når bildene kom tilbake fra framkalling, og da var oldefar allerede død.

På mobilen min har jeg nå en funksjon hvor du kan sette på «skjønnhetsfilter» på skalaen fra 1-10. Ved nivå 1 ser du ganske vanlig ut. På nivåene på vei opp til 10 glattes huden din gradvis, øyenvipper blir tydeligere og øynene blir klarere og mer markert. Jeg tok bilde av en kompis som på nivå 1 er middels pen. Men da vi passerte nivå 7 hadde han blitt så pen at han var til å spise opp. Vi måtte slutte. For moro skyld tok vi bilde på nivå 10 og sendte på mail til Great Garlic Girls for å høre om de trengte et tredje hjul på vogna.

Bildene fra den tiden vi hadde film i kameraet står i album. Hyllemeter med album med bilder av stygge folk. Halvåpne øyer, grimaser, fingre i nesen og kviser var hverdagskost. Egentlig var vi kanskje ikke så stygge, bare normale, men kontrasten blir så voldsom mot det vi har i dag. I dag står ikke bildene i album lenger. Til det tar vi for mange bilder. Nå poster eller sender vi bilder i stedet. Og bildene vi poster og sender er så iscenesatt, retusjert og re-fotografert at du skal lete lenge både etter kviser, fingre i nesen og hår som ligger feil. Du tar 30 bilder av deg selv med skjønnhetsfunksjon level 8 og poster det beste bildet. For noen år siden tok du 30 bilder i løpet av hele sommerferien. Og skulle du være kresen da, kunne du verken dokumentere deg selv foran Vøringfossen eller hele storfamilien foran campingvogna. Da fikk det så være at onkel Gunnar nøs på det eneste bildet han var med på.

hepso

Meg bak til venstre, uten filter. Nede til høyre med midtskill og professorbriller er broren min, han tegner på bloggen, uten filter han også. Resten av familien vil gjerne være anonyme.

Ungene mine kommer om noen år til å bla i album og tro at generasjonene før dem var generelt stygge og at onkel Gunnar hadde en medfødt misdannelse. Det lever jeg godt med. Men at meg og mitt stadig framstilles mer perfekt, samtidig som speilene hjemme hos folk fortsatt ikke er i stand til å fortelle noe annet enn virkeligheten, merker jeg at uroer meg mer.