Uten å ha ført statistikk, er jeg temmelig sikker på at en av de mest brukte setningene i huset vårt er: «Du kunne jo tent lys, mens jeg lagde middag da!». Den setningen var også den utløsende årsaken til at John Gray skrev «Menn er fra Mars, kvinner er fra Venus». Sjelden står vel kjønnene lengre fra hverandre enn akkurat da.

Fruen har tungt for å kose seg uten at det det står fire-fem stearinlys og brenner i huset. Det er litt som kalkunmiddag på nyttårsaften, uten Waldorfsalat. Det er noe som mangler. Flere minibål skal brenne som et symbol på vår kos, trivsel, kjærlighet og velvære.

Når høstmørket nå senker seg over oss, øker intensiteten av minibålbrenninga. Rett før vi lander på sofaen for kvelden, går fruen den seremonielle pyromanrunden og tenner på det som står utplassert av stearin eller talg. Hvis vi virkelig skal kose oss, hvis det eksempelvis er fredag eller sesongavslutning på Grey`s Anatomy, kan det bli fyrt opp noe røkelse eller olje som fyller rommet med en litt annen lukt enn de vanlige lysene fra IKEA.

Hvor fasinasjonen for åpen flamme innomhus kommer fra er usikkert. Kanskje er det en overlevelse fra den tiden hvor vi bodde i huler, og flamme var viktig for varme og beskyttelse mot mammut. Eller kanskje signaliserer det et behov for å leve litt på grensen, ta noen sjanser og kjenne på kicket. Bruk av åpen ild kan nemlig forklare opp mot hundre boligbranner hvert år. Eller så kan fasinasjonen rett og slett forklares med avgassene som skaper en avhengighet som kvinner ikke klarer seg uten.

For det er ikke ofte du ser en mann tenne et stearinlys?

Soldater som over lengre tid lever under konstant fare sies å miste evnen til å føle frykt. De går inn i en slags apati. Slik har det blitt hjemme hos oss også. I et knusktørt hus, omgir vi oss med en livstruende fare i form av ubeskyttet ild som er utplassert på hyller, vinduskarmer og bord. Apatien og fraværet av frykt kan nok forklare fruens monotone og ubekymrede melding en kveld vi lå og koste oss på sofaen, mens det brant romantisk rundt oss:

– Pc`n din brenner.

Det er jo ikke en setning man akkurat hører daglig, så det tok meg noen sekunder å prosessere informasjonen.  Endelig oppdaget jeg laptopen som sto åpen på stuebordet over et stearinlys. Svart røyk og flammer veltet opp fra skjermen. Jeg fikk tak i nærmeste sofapute og klasket til både mot flammer, røyk, skjerm og stearinlys. Fem slag, så ble det mørkt. En liten tynn stråle med hvit røyk sivet ut av laptopen.

Etterpå satt jeg og så bort på laptopen med et stort hull i, stearin og sot fløt utover bordet, mens lysestaken hadde landet på gulvet. Har du først kjent lukten av brent pc, så glemmer du den aldri. Jeg hutret, men pustet samtidig lettet ut. Jeg hadde reddet livene våre. Jeg var dagens helt.

Hun fra Venus kikket bort på meg og himlet med øynene.

– Nå ble det ikke noe koselig.

Hun plukket opp lysestaken, satte oppi et nytt lys, strøk av en fyrstikk og tente på igjen.

– Sånn ja.

brent blogg

brent blogg

*Pga brannkatastrofen er bloggen delvis nede nå, men den er tilbake torsdag kveld – ferdig oppusset.