unntakstilstandsperioden

Perioden mellom jobb og barnelegging. Unntakstilstandsperioden kaller jeg den. Perioden av døgnet som er så fullstappet at jobben jeg nettopp kom hjem fra fortonet seg som en ferie på yogahotell til sammenligning. «Det er viktig å nyte hverdagen og kose seg sammen med ungene sine.» Det er det sikkert, men det står på lista over ting som er lettere sagt enn gjort.

Etter å ha samlet sammen unger og klær fra skole og barnehage bærer det hjem til måltidet som må produseres på rekordtid. Å kalle det middag er nok en del ganger ren løgn. Altfor ofte har måltidet vanskelighetsgrad fiskekaker eller spagetti. Noe som er vanskelig nok når man samtidig skal drive leksehjelp med skjønnskrift og ligninger med to ukjente. Hvis det er treningsdag eller en eller annen bursdag, som det ofte er, er måltidet knapt påbegynt før vi rømmer bordet. Mens brødskiver flagrer, leter vi etter noe som kan fungere som bursdagsgave eller treningstøy. Vi løper ut i bilen med munnen full av makaroni og raper fiskekake mens det avleveres i bursdag. Er det ikke bursdag eller fritidsaktivitet, handler det om å komme seg utomhus for å overbevise både oss selv og naboer om at vi lever et aktivt og innholdsrikt liv.

kaos

Plutselig skal det ses barne-tv og spises kveldsmat. Om det er tre timer eller tjue minutter siden middag spiller ingen rolle. Om ungene enda har munnen full av fiskekaker etter middagen, skal det inntas kveldsmat. Ungene hopper ikke over et måltid. For å få tiden til å strekke til har vi for lengst latt prinsippene falle og tillatt spising foran tv`n. Jeg løper som en jojo mellom stue og kjøkken for å levere hvitost og leverpostei og etterfylle melka som nettopp ble tømt ned i stueteppet.

Etter kveldsmat er det lekser som ikke er gjort fordi det var begrenset med leksetid mens osten på ostesmørbrødet, som skulle fungere som middagsmåltid, smeltet. Straks lekser, tannpuss, vasking, avkledning og legging er unnagjort, skal stumpene av hus, eiendeler og ekteskap reddes. Huset må ryddes, barneoppdragelsen debriefes og logistikkplan for neste dag må legges.

Selv om dette kalles hverdag er det ikke en dag som er lik. Faktorenes orden er likegyldig. Noen ganger er det middag til barne-tv på badet, kveldsmat før middag eller lekser og tannpuss i senga.

Heldigvis er det snart helg, og ikke lenge etterpå er det påskeferie.

 

forrige innlegg

snu døgnet

neste innlegg

beina i kors

6 kommentarer

 1. Fantastisk!!! Ler så jeg griner! Du skriver om mitt liv, og det er fantastisk å vite at det er flere der ute med ettermiddager som meg??

 2. Hilde Kristensen Moen

  Jeg er en av de heldige som får ta vare på deres barn på dagtid. De fleste barn blir tatt vare på av oss barnehagelærere og fagarbeider. Da har vi tid hele dagen. Der er lek, sang, dans, omsorg, sund mat, kunnskap, utfordringer, turer i skog og mark, latter, historier, sovetid, hviletid, lesestunder, samingsstunder, spill, fysisk aktivitet i gymsal, skigåing, aking, dramatisering, teater, rolle lek, tegning, maling, kreative aktiviteter, varme og nærhet. Vi er heldige som får ta del i og gi det beste til deres barn. Tiden går så fort i denne perioden av livet. Nyt tiden dere kan være sammen med dem hjemme på ettermiddager og helger. Vær tilstede, høre og se dem. De trenger ikke å være med på alt mulig etter barnehagetiden. Gjør noe sammen lek ute/inne. Gå på ski, gå i bassenget eller bare kos dere med lesing, prat og spill. I morgen eller om noen få år vil de helst bare være med venner. God helg☺?

 3. me

  Herlig innlegg! Bor I Spania og barn I alder av 9 og 8 år. Her har se lekser 2-3 timer hver dag, 21 eksamen I 30 dager og om se ikke får bestått, så holder de dem tilbake ett helt skoleår og repeat!!! Sjukt press på barn I ung alder og I det minste dine barn kan være barn og ha fritidsaktiviteter! Klem

 4. me

  Barn

 5. Maja

  Gi faen!
  I fjor vår bestemte jeg meg for å rett og slett slutte å stresse, bry meg om hva alle andre tenkte og kjøre vårt eget løp.

  5 åringen blir lykkelig av få huske på stordissa i skolegården på vei hjem, javel så gjør vi det. Hver dag. Det er faktisk ganske befriende, legge seg i dissa å se på himmelen mens ungene ler….

  Skal vi ut på ettermiddagen innebærer det pølser på bål og lufting av bikkja samtidig. Ellers blir vi inne hele ettermiddagen. Naboen er sikkert like lat, innerst inne.

  Barnetv, nope! Vi har sagt opp hele tven. Ungene skjønte ikke konseptet etter å ha blitt vant til Netflix etc.

  Lekser… et kapittel for seg selv. Men har sagt fra til læreren at det vi ikke rekker på 20 min effektiv jobbing (pluss lesing), blir rett og slett ikke gjort. Vet at flere i klassen har gjort det samme.

  Holde orden på huset maraton har vi sluttet med. Har puttet 90% av lekene på loftet, og lært ungene å rydde etter seg. Har de skitten dresser etter skole/barnehage putter de selv klærne i vaskemaskina. Har kjøpt gigantisk vaskemaskin som sluker hele ukas skittentøy i 3-4 vask. Robotstøvsugeren går når vi er på jobb, ungene vet at den “spiser” leker, ergo rydder de.

  Kveldsmat har vi droppet, når vi spiser middag klokken seks trenger de ikke mat igjen en time senere.

  Vi er kommet til et punkt der vi koser oss i hverdagen….

  • Cecilie

   Din blogg skulle jeg gjerne lest 😉 Så hyggelig det høres ut! Sånn vil vi ha det!

Comments are closed.

Design og illustrasjon: audun ink