dobbeldyne

Som mann prøver man å strekke seg langt for å få et forhold til å fungere. Selv om det ikke alltid virker sånn, så gjør faktisk de fleste av oss en formidabel innsats. Vi spiser ost og kjeks, vi mener noe om farger og ser «Jakten på kjærligheten». Men alle har vi en grense.

Dersom fruen hadde fått bestemme alt i forholdet vårt, så hadde vi nok hatt dobbeldyne. Altså delt én og samme dyne hele natta i gjennom. Der går mi grense.

Fruen sover i vinterdyne hele året. På samme tid sover jeg i sommerdyne det samme året. Hun er alltid kald når vi legger oss. Spesielt på beina. Jeg er varm. Spesielt på beina. Men jeg er ikke gnien på egen kroppsvarme, så langt derifra. Jeg har fotavtrykkene til fruen etset inn i både lår og legger etter år med fotvarming. Jeg kan gjerne komme innunder hennes dyne å kose, stryke, varme og flette armer og bein. Bare jeg kommer meg ut igjen.

Vi ligger i is-skje og prøver å tilnærme oss hverandres kroppstemperatur. Det er fint, trygt og koselig. I en liten stund. Men så kommer svetten og panikken. Jeg må ut. Jeg er vekselvarm og øker temperatur i takt med omgivelsene. Helt opp til feber. Det er kamel møter isbjørn – hver natt. For ordens skyld: Det er jeg som er kamelen. Men jeg holder ut. Hva gjør man ikke for kjærligheten og forholdet?

isbjornkamel

Etter en lang stund kan jeg endelig høre åndedragene hennes bli roligere. Det skjer samtidig som føttene hennes forlater stadiet «istapp». På det tidspunktet er jeg gjennomvåt, dehydrert og overstimulert av kroppskontakt. Jeg knytter opp armer og bein, trekker lange hår ut av nese og munn, og renner over til min side av senga. Under min egen dyne, tilpasset min egen kroppstemperatur. I min egen deilige sovesfære.

Jeg kjenner menn som må sove i skje under en dyne hele natten. Det finnes samtalegrupper for disse mennene. Jeg kan vanskelig se for meg at mennesket er skapt til å sove mens de ligger gjennomvåte, flettet inn i andre mennesker. Men det finnes råd:

Broren slapp ut av dobbeldyna etter at han ble vegetarianer og fikk et kosthold som bestod stort sett av bønner.

forrige innlegg

benchmarking

neste innlegg

time out

3 kommentarer

 1. Cissi

  Brilliant! Hadde jeg bare vist dette litt tidligere!

  Først hadde vi hver vår dyne.. Hver natt heiv han sin dyne på gulvet, og tok min.. Drakamp var nytteløst da han beskyttet og holdt i den dyna som om det gjaldt livet.. så jeg måtte stå opp og gå rundt senga, bære med meg hans dyne til min side og legge meg igjen..
  Da kom den brilliante, trodde jeg, ideen om å ha dobbeldyne.. I mine tanker tenkte jeg noe sånt som “hvis han ikke har noen dyne å stjele, så kaster han vel ikke hele greia på gulvet vel”…
  Lite viste jeg at det kom til å bli akkurat som du beskrev.. Samt at han etterhvert gikk over til rullekebab-sleepingstyle.. Hele han rullet inn dyna, uten noen åpning til meg.. Sove under lakenet er ikke så moro.. Men vi var kommet et steg videre, han kasta ikke dyna på gulvet…
  Så enden blei at jeg gikk og kjøpte meg min egen dobbeldyne.. Så nå har vi hver vår. Perfekt å ta imot besøk uten at rumpe og knær må stikke ut i Antartikatemperert luft, og så kan man trekke seg tilbake til sin egen tildelte plass/dyne når det er sovetid. Bakdelen er at det er jo svindyrt å måtte kjøpe 2 sett med doble sengetrekk hver gang…

 2. Silje

  For å si det, er eg enig om at dobbel dyne er en dårlig idé. Er ofte krangel om dyna. Men som jente, synest eg som deg at det er godt å sove under egen dyne. Vist han trenger kroppskontakt når vi sover kan han låne føttene. Men om eg skal klare åsovne må eg ligge for meg selv. Ellers blir det for varmt.
  Hilsen en kvinnelig kamel.

 3. Å så er det bare mulighet for exit/lufting til en side. Prøver en seg til “feil” side med en av nevnte 2 aktiviteter kan fort verdensfreden være truet.

Comments are closed.

Design og illustrasjon: audun ink