Hver dag vaser jeg rundt i vissheten om at dersom huset vårt tar fyr, så er jeg den siste som blir reddet ut. Dette har blitt en tankevekker nå i førjulstida hvor det brenner i lys og staker over hele huset. Til og med på badet stod det et lys og brant her en dag. Jeg slukket det av frykt for metangasseksplosjon. Jeg er ikke nødvendigvis uenig i at de andre skal reddes ut før meg, men det er tungt å svelge at jeg skal rangere absolutt sist. I alle sammenhenger.

Forrige uke skulle vi ha filmkveld. Vi stemte mellom «Barbie og snøkrystallhoppeslottet» og «Cars». Jeg er ikke spesielt interessert i biler, men det overgår likevel interessen for både Barbie, snøkrystaller og hoppeslott. De to eldste stemte på dukka, jeg på bilene. Fruen avstod fra å stemme, da hun mente at det var en menneskerett i valget mellom to onder. Babyen som kun kan to ord, «kjeks» og «bæ», klarte ikke å uttrykke støtte til noen av sidene. Selv om jeg prøvde å ta «kjeks» til inntekt for bilene. De hoverte som vanlig og satte på ekstra høy lyd. Fruen smilte også. Opplevelsen av og igjen rangere sist og ingen innflytelse, utløste en impulsiv protestmarsj fra loftstua ned til underetasjen. Protestmarsjen endte opp i en privat ølkveld. Den fant sted på kjøkkenbordet sammen med laptopen og filmen «Cars». Selvsagt. Et lite øyeblikk kjente jeg at jeg ble varm om hjertet. Babyen kom ned trappa. Skulle hun virkelig se film sammen med meg? Skulle vi inngå en slags allianse? Vi to mot de andre? Det kom en tåre da hun gikk rett forbi meg, bort til kjøkkenskuffa og meldte «kjeks».

protest

Av frykt for ytterligere fall på rangstigen, har jeg satt ned foten for anskaffelse av noe slags dyr. Selvsagt brekker jeg den foten i et dobbelt lårbensbrudd, den dagen de bestemmer seg for enten hund eller katt. Det skjønner jeg. Tenke seg til å kravle på alle fire ut av et brennende hus, uten øyenbryn og med en fastsmeltet fjernkontroll på magen. På utsiden møter du blikket til hele familien inkludert en dverghamster som ligger trygt i armene til en deilig branndame (politisk korrekthetspoeng). Da blir du skikkelig realitetsorientert med tanke på din egen anseelse. Heldigvis er det visstnok noe allergi som foreløpig har satt en stopper for husdyrprosjektet. Så jeg karrer meg fortsatt fast på en femteplass.

brann
O