fødende bestemødre

I 2014 bikket gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende i Norge for første gang 30 år. I fjor fikk kvinner i gjennomsnitt 1,76 barn, det er sterkt avtagende. Undersøkelsen jeg har lest sier ingenting om antall barn menn får, men sånn som menn ligger rundt, ligger vel snittet sikkert på en fem-seks. Undersøkelsen sier heller ingenting om hvor gammel gjennomsnittspappaen er, men hvis Arve Tellefsen er med i statistikken, er nok den betraktelig høyere enn hos kvinner.

Hvis jeg hadde vært journalist og skrevet for en av landets største aviser, ville jeg nok spurt en fertilitetsekspert, smak på ordet, og fått vite at utviklingen er skremmende. Eldre og eldre kvinner føder stadig færre barn. Hvor dette skal ende blir bare spekulasjoner:

Snart vil enebarn være normen. Unger som vil bli mer og mer egosentriske og bortskjemte. De vil prioritere karriere, selvrealisering, reising og utsette egne barn til tidlig i overgangsalderen når de har reist og opplevd alt. Man kommer inn i en ond snurrende svimmel sirkel: Ungene blir enda mer enebarn, mødrene stadig eldre.

Om ikke lenge får vi mødre som ikke kan øvelseskjøre med sin egne barn, fordi legen har tatt fra dem førerkortet. Folk vil kjøre som svin, være verdensmestere i trafikken og lukeparkere som helter.

Generasjonene vil ese ut til det dobbelte, for vi alle kjenner jo eldre sine tilbøyeligheter til å servere barn is, fyrstekake, kamferdrops og brun saus til hverdags. Begrepet generasjonsbolig vil få en helt ny betydning og ordene bestemor og bestefar vil dø ut og kan fritt benyttes til andre formål. Døtre vil ikke lenger låne klær av sine mødre, men vi vil oppleve en ny type synergieffekt når mødre kan låne bleier av sine egne barn og visa versa.

Eldrebølgen vi står ovenfor om noen år vil fortone seg som barnemat mot eldrefødebølgen som vil komme litt lengre fram i tid. Det vil ikke lenger være nok med enerom på eldrehjemmet. Da skal dessertgenerasjonen ha enerom med fødestue, innlagt jordmor og integrert barnevakt. Dersom utviklingen fortsetter vil MILF bli den nye GILF, vi får ultralyd med høreapparat og gåstol med barnesete.

Innen oljen tar slutt vil kvinner ligge på fødestuene på gamlehjemmet og presse ut en halv unge hver. I gjennomsnitt vel og merke.

Utviklingen er skremmende.

gammel

forrige innlegg

small talk

neste innlegg

blogger og klesdesigner

4 kommentarer

 1. Sigrid

  Hei!

  Det er bekymringsfullt at mødrene blir eldre og eldre. Arne Sunde , en av disse “fertilitetsekspertene”, har sagt en del om dette i ulike sammenhenger.

  Biologisk er vi kvinner ikke innstilt på Master, Mercedes og Mesterhus før vi føder vår førstefødte.
  Noen av oss vil måtte bruke verdien av Mercedesen for å få barn uansett når vi starter prosjektet å få barn. Noen av oss får barn bare vi tenker på en mann, til vi nærmer oss pensjonsalder. De fleste av oss bør sette igang prosjekt barn før alle de tre M’ene er på plass, fordi det som er enkelt som 25-åring ikke er like enkelt som 35-åring, nemlig det å bli gravid!

  Hvorfor har de tre M’ene blitt så viktige å få på plass før barn og familie? Jeg vet ikke, men jeg tenker at det er viktig at temaet kommer fram fra tabuenes skyggefulle tilværelse og fra i lyset.
  Dette handler ikke bare om individ og privatliv, dette handler også om samfunnets og sivilisasjonens være eller ikke-være.

  For å endre trenden må noen være modig nok, sta nok, høylytte nok, mange nok til å si fra, undervise, påvirke! Politikere, foreldre, lærere, besteforeldre, journalister, alle må påvirkes til å si til tenåringe, den unge voksne: Hvis du vil ha barn må du starte tidlig nok!

  Hilsen Sigrid
  -aldri førstegangsfødende, men mamma allikevel og det kostet den Mercedesen…

 2. Jente 32

  Det er dessverre slik at det er mye som må være i orden før man kan få barn i dagens samfunn. Man skal ha gjennomført minimum en bachelor, helst master.. Man må finne en jobb som man både trives i og som dekker stadig høyere boutgifter, og gjerne jobbet der i noen år slik at man med god samvittighet kan gå ut i Mammapermisjon.. Midt oppi det hele bør man jo finne en som du vil få barn med da.. Dette fører til at når det endelig passer å få barn så har den biologiske klokken tikket en stund, og man trenger kanskje litt hjelp. Og vips så går dessverre årene voldsomt fort.. Selv var jeg 30 år + 2 dager da jeg ble mor for første gang. Heldigvis slapp vi å bruke så lang tid på å bli gravid når vi omsider fant ut at det passet for oss å få barn, men alle er ikke like heldige. Enig i at utviklingen er skummel, men hva kan vi gjøre for å endre det..?

 3. Maria

  Det er faktisk mange kvinner som sliter med og få barn og veldig mange bruker ekstremt mye penger på mange prøverørsbehandliger for de lykkes. Og verden er en helt annen i dag en før. Nå må både kvinnen og mannen utdanne seg og jobbe for og henge med økonomisk. Det er ikke bare bare og produsere 3-4 barn før fylte 25 år lengre. Få mennesker har verken økonomi eller tid til dette i så tidlig alder lenger… jeg og mannen har prøvd i 12 år med utallige behandlinger uten og lyktes enda, så vi havner i denne kategorien av den grunn. . . Vårt barn
  vet vi ikke hva vil ende opp med og koste men hittil 240.000,- men et barn selvfølgelig uvurderlig og går ikke an og sette en prislapp på. Vi synes det er verdt det… Synes det er sårende og lese slike innlegg!!!

  • Odd

   Hei Maria.
   Kjedelig at du tolker dette som et angrep. Det var det ikke ment som. I den grad det er en alvorlig undertone her, handler den om hvorfor det generelt har blitt sånn at mødre blir eldre og eldre og får stadig færre barn. Et spørsmål som jeg tror krever mer enn en medisinsk forklaring.
   Lykke til videre!

Comments are closed.

Design og illustrasjon: audun ink