Hver kveld før jeg legger meg går jeg gledesturen innom tre soverom for å sjekke tripp, trapp og tresko. Barn som sover er en fin oppfinnelse. Helt på høyde med barne-tv og lørdagsgodteri. Så fine, så uskyldige, så stille. Jeg kan stå slik lenge bare å se på dem. Ofte retter jeg litt på noen dyner, leter opp en smokk som har forsvunnet og slukker en lampe eller to. Legger til rette for at alle skal få en god natts søvn. Meg og fruen inkludert.

Noen ganger er det imidlertid litt mer innsats som må til for å sikre at søvnen vil vare natten i gjennom. For eksempel da størstejenta var litt kald rett etter legging og selv vurderte at ulltøy, morgenkåpe, dyne, ullteppe og badehette var en god kombinasjon. Da krevde det noe innsats både å få av noen plagg fra en slapp og våt kropp, samt få kroppstemperaturen ned på et nivå som ikke bidro til ytterligere global oppvarming.

Av og til når jeg går inspeksjonsrunden kan jeg få en følelse av at «nå må du legge deg til å sove» kanskje ikke gikk helt inn hos knøttene tre og en halv time tidligere. Oppe i stua har vi ikke hørt en lyd, men når jeg kommer ned og finner toeren sovende i Hello Kitty-kostymet bakom senga, har det foregått imponerende lydløst. Sjokket med å finne senga til ungen din tom sent på kvelden, unner jeg ikke mange. Men sjokket med å se ungen din forvandlet til Hello Kitty, det unner jeg absolutt ingen.

Litt styr blir det også når toåringen har tatt av seg pysjen og bleien, flyttet grindsenga nok til å åpne klesskapet og få tak i klærne der inne. Så har hun sovnet naken oppå dyna med en bunad som liggeunderlag. Hvis hun da samtidig har bæsja og tidligere på dagen har spist litt mye svisker, og fruen har nattevakt… Kombinasjonen inntreffer heldigvis ikke så veldig ofte.

Det som imidlertid skjer ofte er at en bataljon av kosedyr på rent Toy Story-vis har krøpet opp i senga mellom jeg sa god natt til ungene og de sovnet. Ikke sjelden ligger ungene i fotenden eller halvveis eller helveis i gulvet fordi senga er okkupert av alskens bjørner, Mikke Muser eller dukker med hardt plasthode. Puslespill, leker, hårspenner og bøker i senga er hverdagskost. Det er fasinerende hvor mye de kan ha oppi senga si og fortsatt sove.

Selv mister jeg nattesøvnen bare det kommer én liten unge oppi senga.

bamserisenga